CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, June 15, 2011

ANOTHER YEAR (2010)

Directed by Mike Leigh
Starring Jim Broadbent, Ruth Sheen, Lesley Manville, David Bradley, Oliver Maltman, Peter Wight, Imelda Staunton

Quite an interesting approach to do a film. Another Year is unconventional in terms of story telling in the sense that it doesn't have a real plot to speak of but what it does have in spades is a taste of real life and real emotions. Although the leading pair (Broadbent and Sheen) are the center of the film, the emotional core is Manville's unstable and extremely lonely Mary. There's a strong shared sense of shame for Mary at times and genuine sadness at others but it's not all squirming in your seat. Broadbent can do these kind of roles in his sleep and he and Sheen bring the film to a level of stability and like their house in the film, warmth. Another Year shows that life is joyous in the autumn years as well as long as you have good people around you to share the good things that come along. As well as the bad.

Another Year eli suomalaisittain Vuosi Elämästä on juuri sitä mitä nimi sanookin. Elokuvassa seurataan Broadbentin (Moulin Rouge, Harry Potter Ja Puoliverinen Prinssi) ja Sheenin iäkkään pariskunnan elämää näiden ystävien ja perheen seurassa ja sekaan mahtuu niin iloa ja surua kuin myös ajoittaista myötähäpeää Manvillen yksinäisen ja katkeran Maryn muodossa. Vuosi Elämästä on elokuva, jossa ei ole varsinaista juonta, mutta se on silti kiinnostava, hyvin näytelty ja etenkin vahvasti aidon elämän makuinen. Ei siis paras valinta krapulaleffaksi, mutta oiva vaihtoehto etsittäessä mukavaa illanvieton komppaajaa vaikkapa viinilasin ja lämpimän peiton mukaan.

Another Year at IMDb

2 comments:

Amelia said...

Yllättävää 3/5! :) Olisin luullut sun antavan ehkä 1/5! Itse lopetin leffan katsomisen vartin jälkeen. Tuntui niin puuduttavan tylsältä.

EdWood said...

No viihde-leffahan tämä ei kieltämättä ole millään muotoa, mutta omasta mielestäni kylläkin erinomaisesti näytelty ja vilpitön kuvaus näiden hahmojen ahdingoista ja iloista :)