CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, September 2, 2011

PUSSIKALJAELOKUVA (2011)

Directed by Ville Jankeri
Starring Eero Milonoff, Niilo Syväoja, Jussi Nikkilä, Marjut Maristo, Veera Tapper, Tytti Junna, Ylermi Rajamaa

It seems to be nearly impossible for Finnish filmmakers to put out a lavish and blatant comedy. Even a film like Pussikaljaelokuva (internationally The Six-Pack Movie) which showcases the day of three out of work boozers just hanging out about town doesn't have the balls to be outright funny. Then again, that may not have been the intention in the first place and I might be wrong but it is just so frustarting that if I want to see a good comedy, I always have to turn to foreign films. The last outrageous comedies in this country were made by Pertti "Spede" Pasanen and his friends and later by a comedy group called Kummeli. Sure their films were dumb and perhaps closesd parallel to early Adam Sandler films but at least they were honestly funny.

The screenplay from the novel by Mikko Rimminen is humorous but the dialogue in the film tastes calculated and the style of it is ripped from Tarantino (meaning the characters just sit down and talk cooly about random everyday stuff and not about things that would lead to character or plot development). 

The execution of the material at hand and the portayal of the characters mirror the whole piece unintentionally bad since the three guys are not particularly interesting (with the exception of Milonoff who really goes all out with his loser Henninen) and more criminally nothing really happens in the film. I can see why people here are most likely going to like this film and make it a hit domestically, but I personally was left hoping for more. Of everything. Especially sincere laughs which this film tries to offer but fails for the most part because the punchlines are calculated and obvious and thus often hollow. Still, I'm in no way pissed for having seen this. Pussikaljaelokuva is just a typical Finnish effort which sadly once again means that it's good but not great.

KITEYTETTYNÄ SINIVALKOISILLE
Pussikaljaelokuvalla olisi ollut niin mehukkaat mahdollisuudet olla ensimmäinen oikeasti räävitön komedia sitten Kummeli Kultakuumeen (Napapiirin Sankarit oli edellinen yritys ja se tuli lähemmäs onnistumista, mutta senkin elokuvan ainoa oikeasti hauska suoritus tuli Kari Ketosen sivuroolista ja se oli aivan liian vähäinen valo sen kokoisessa filmissä), mutta jokin kotimaisten elokuvantekijöiden pakkotaiteen hakuisessa psyykkeessä kai vain estää sen toteuttamisen. Komedia on toki hankalin osa-alue, sillä ihmisten huumorintaju on niin radikaalisti yksilökohtaista. Se mikä on vilpittömästi huvittavaa yhdelle aiheuttaa vain haukotusta toiselle. Toki räävitön komedia ei välttämättä ole ollutkaan se haluttu lopputulos tässä projektissa, mutta itseäni ainakin usein turhautti tätä leffaa katsoessa, sillä paljon siihen on kumminkin tungettu huvittavaksi tarkoitettuja skenaarioita ja dialogia, mutta kun ne vain eivät toimi kunnolla. Tilaisuuden haaskaus on se ärsyttävin elementti Pussikaljaelokuvassa. Ikään kuin ideoita olisi ollut, mutta sitten pupu olisi loikkinut pöksyyn. Ei myöskään auta että leffan kolme päähahmoa eivät ole järin kiinnostavia (lukuunottamatta Milonoffia, joka aidosti saa ajoittain Henniseensä välinpitämättömyyden riemua ja rehellistä mulkkumaisuutta) kuten eivät ole sivuosatkaan. Tässä on kaikki jäänyt vähän puolitiehen, sillä ajatelkaapa elokuvaa jossa kolme työttömyyskorvauksilla pussikaljaa vetävää lusmua olisivat joutuneet oikeasti räävittömään seikkailuun täynnä hölmöä huumoria ja riemukkaita käänteitä ilman sen suurempaa filosofoimista. Se olisi varmasti ollut älykkyysosamäärältään vähäisempi tekele, mutta ainakin vilpittömän todennäköisesti hauskempi ja viihdyttävämpi. Itse ainakin olisin nähnyt jälkimmäisen paljon mielummin. Pussikaljaelokuva tippuu siihen samaan lokerikkoon kuin niin monet kaltaisensa, eli se on hyvä olematta loistava.

Pussikaljaelokuva at IMDb

1 comments:

Fedu said...

funniest black comedy ever: Why did i get married and even funnier "why did i get married too"